Brillen in 3D printen

juli 8, 2015 | | Nieuws

3dprinterMeppel – Brillen dagen uit tot creativiteit. Guus Starrenburg bewijst dat opnieuw door met zijn zaak, Guus Brillen, een samenwerking aan te gaan met 3Dkanjers. In juli is in de brillenzaak aan de Hoofdstraat 54 een 3D-printer in actie te zien.

Het apparaat print een montuur van plastic. ‘Geweldig toch!’, aldus een stralende Guus Starrenburg.

Monturen worden vandaag de dag van allerlei materialen gemaakt. Ook van plastic. Toen Guus Starrenburg ontdekte dat Jos Kok 3D-printers onder meer inzet als instrument om (basisschool)leerlingen te enthousiasmeren voor wetenschap en techniek, was zijn aandacht direct getrokken. Met een 3D-printer maak je namelijk de meest fantastische dingen in het klein na, van een vrijheidsbeeld, tot een ring, of een bril. Jos haalde een printer op, zette het apparaat in werking en Guus was om. ‘Fantastisch! Binnen anderhalf uur tijd is een montuur van plastic gemaakt!’

Klanten kunnen in de maand juli dit proces met eigen ogen zien, want dan is een 3D-printer in werking bij Guus Brillen. De gehele maand zal met dit vernuftig stukje techniek monturen van één model bril produceren.

Uiteraard staat de etalage in het teken van dit onderwerp én is er aandacht voor de lancering van een serie kwalitatief hoogwaardig 3D geprinte monturen van Tom Stevens. Guus: ‘Leuk, techniek en vakmanschap komen bij elkaar.  De buiging moet goed zijn en de pasvorm ook. Het voordeel van een plastic montuur is dat deze geen irritatie op de huid veroorzaakt.  De voorkant en pootjes worden los gemaakt en in elkaar gezet. Ik zet er glaswerk in, zodat je een echte zonnebril krijgt.  Aan het eind van de maand worden zonnebrillen verloot via een deel & like actie op Facebook.’

3Dkanjers

Jos Kok en Remco Liefting zijn de initiatiefnemers van 3Dkanjers. Met het Experience-programma laten zij scholen een eigen 3D-project opstarten om zo kinderen enthousiast maken voor techniek. Een coach begeleidt de leerkracht en kinderen. Na afloop van het project is er ‘nazorg’ van de Rolf groep en Ultimaker. Kinderen leren in 3D te ontwerpen en te bouwen. Inmiddels hebben zich hiervoor in deze regio meer dan 50 scholen aangemeld, in de gemeenten Meppel, Westerveld, Steenwijkerland, Staphorst en De Wolden.

Jos: ‘We zijn blij dat zoveel partijen zich verbinden met het 3Dkanjers Experience programma, zoals de Ronde Tafel Meppel, de Rabobank, Stichting Ondernemersfonds Meppel, Stad en Esch de gemeenten en provincie Drenthe. Ze steken echt hun nek uit om dit project tot een succes te maken!’ Wetenschap en techniek zijn voor veel scholen een actueel onderwerp, omdat deze vakken vanaf 2020 verplicht zijn binnen het basisonderwijs. ‘Maar ook voor bedrijven of verenigingen kan de 3D-printer van toegevoegde waarde zijn’, stelt Jos.

Het leuke van het 3Dkanjer Experience-programma is dat kinderen echt leren door te doen. Ze zetten het apparaat zelf in elkaar en leren samen te werken. Via het ontwerpprogramma Tinkercad is een object, middels vaste blokken, op te bouwen. Het printen via een SD-kaart, is simpel. Jos legt uit: ‘De glasplaat wordt 70 graden Celsius. Plastic gaat door een plastic buis en stroomt vloeibaar uit een kop, die 220 graden warm is. Het apparaat bepaalt het 0-punt, vanwaar het apparaat het ontwerp gaat opbouwen. Terwijl het vloeibaar plastic in de vorm op het glas daalt, zakt de glasplaat heel langzaam naar beneden. En zo wordt het ontwerp laagje voor laagje opgebouwd.’ Het eindresultaat is verbluffend; van een mini vrijheidsbeeld, tot een ring, logo of een fluitje met balletje erin, alles is mogelijk.’ 

Expositie

Het opmerkelijk initiatief krijgt een ludiek vervolg. Met basisscholen in Meppel e.o. is een project opgezet, waarbij leerlingen zelf monturen kunnen ontwerpen en maken met de 3D-printer. Met al deze brillen wordt eind dit jaar een expositie ingericht bij Guus Brillen. Guus maakt tot slot van een aantal exemplaren échte brillen met glas. Maar zover is het nog niet. Eerst kan jong en oud in de maand Juli kennismaken en inspiratie opdoen met het 3D printen van plastic monturen bij Guus Brillen aan de Hoofdstraat 54 in Meppel.